pátek 22. srpna 2014

WoT: World of Tanks

Chcete zkusit jiný druh hry? Co si zahrát jednu z nejhranějších na světě? V záplavě online her působilo World of Tanks jako zjevení. Zatímco veškeré předchozí masové onlinovky byly spíše o plnění questů, pobíhání po krajině, pobíjení NPC a příběhu, WoT nic takového nenabízí. Žádné fantasy, žádné Sci-Fi. Jen spousta oceli, komplexní systém destrukce a taktika.
Spousta taktiky.
Co tedy za WoT rozhodně nehledat?
  • Příběh
  • Questy
  • NPC
Možná do toho seznamu přidám ještě něco později. Co ale v této hře hledat?
  • Objevování možností tanků
  • Broušení vlastních schopností
  • Taktika
Prakticky každý tank je jedinečný a má specifické vlastnosti. Ty vlastnosti si rozebereme v dalších dílech. Buďte si ale jistí, že bude co nacházet. Detailní poznání vlastního tanku je klíčem k úspěchu v bitvě a pokud zanedbáte znalost svých slabin, budete biti. Hra je naštěstí milosrdná a každý stroj má své vlastnosti popsané podrobně jak ve hře, tak i na webu (http://wiki.wargaming.net/en/World_of_Tanks). Není ovšem důležité znát jen svůj tank, ale především taky tanky ostatních hráčů. Pokud máte v merku jejich silné stránky, víte jak přežít. Pokud znáte jejich slabé stránky, víte jak vítězit.
Ale to nestačí. Ačkoli se hra zdá pomalou, proud informací, jež se k vám nese, je nekonečný. Musíte se rozhodovat na základě indicií, jako polámané stromy, provalené ploty, zprávy od vašich spojenců a především podle taktické minimapy. Správný tankista vyhodnocuje pozice přátel a nepřátel a snaží se vyřadit nejnebezpečnější protivníky. Je to malá výzva, ale satisfakcí je ten pocit, když vybojujete vítězství v bitvě a víte, že bez vás by to tým nedokázal.
Taktika je zvýrazněna úmyslně. Setkávání s náhodnými hráči je ve WoT denním chlebem, ale skutečná hra králů nastává v okamžiku, když se setkají dvě organizované jednotky každá pod plným řízením svého velitele. Obětování křídla se stane běžnou situací. Okamžiky, kdy velitel pošle na smrt část své armády, aby dosáhl vítězství, je denním chlebem klanových bitev. A nejvyšší metou jsou pak klanové války, kdy dochází k ostrým střetům v bojích o území, jimž předchází dlouhá taktická příprava.

Ale to jsme se dostali moc daleko. Vy totiž ještě hru nemáte ani nainstalovanou.
Vaše první kroky tedy povedou na server http://worldoftanks.eu/, kde je třeba si vytvořit herní účet (To je naštěstí zadarmo). Následuje klasické ověření vaší identity pomocí e-mailu a následné stažení instaleru. Pak si dáte na pár hodin pohov, abyste stáhnuli klienta hry. Nastavíte si jazyk a to je vše. Jste připraveni pro hru.
Mějte však na paměti, že když hrajete na svém počítači Farmville, nemusí vám jet WoT bez problémů. WoT je náročnější hra a pokud nemáte alespoň 4GB RAM a dedikovanou grafiku, nebo integrovanou grafiku poslední generace, budete se se zlou tázat. Abyste si hru užili v plné parádě, potřebujete už silný počítač. Naštěstí lepší grafika nikoho nezvýhodňuje. Spíše naopak. Bude to tedy na silách Vašeho počítače a na Vašem vkusu, jak si grafiku nastavíte.
Když tedy máte hru spuštěnou, stačí se už jen zalogovat a jste v garáži. Hru si oťukejte a zkuste, co všechno vám nabízí. Prozkoumejte každou nabídku a každé tlačítko. Bude se Vám to hodit.

To je zatím vše. Nabídce a struktuře hry se budu věnovat v příští kapitole.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně děcka.