úterý 31. března 2015

Jak streamovat

Určitě vás někdy napadlo, že vlastně taky máte světu co ukázat, a že by nebylo na škodu předvést, co ve Vás dřímá. Nutno podotknout, že není nic jednoduššího, ale zároveň to chce trochu víc nadšení. Jak tedy na to?
Jako první je třeba rozhodně zmínit nároky streamování. Pokud máte slabší počítačovou sestavu, na které běží vaše hra na hranici hratelnosti, můžete na vysílání prakticky zapomenout. V okamžiku, kdy zapnete program snímající obrazovku, následuje propad FPS o 20-30%, což znamená, že pokud jste původně hráli na 30 FPS, stává se ze hry spíše obrázková prezentace.
Pokud tedy hodláte něco vysílat, je třeba vytáhnout hru na nějakých 80 FPS buďto snížením nároků hry a nebo zvýšením výkonu počítače. Při tomto nastavení vám spadnou FPS na nějakých 40-60 podle výkonu procesoru, což už je snesitelné.
Taky se dostanete k tomu, že je lepší mít u počítače dva monitory (pokud nemáte dva počítače) a v tom případě je dobré nastavit hraní v okně, což nárůstu FPS taky dvakrát nepřidá.
Další otázkou je kvalita streamu. Samozřejmě, že můžete prezentovat divákům takřka drátové modely potažené jednolitými texturami jak ve hrách z devadesátých let. V případě, že budete vysílat hry z devadesátých let vám samozřejmě ani nic jiného nezbyde, ale bylo by dobré blížit se vysokým detailům, aby to trochu lahodilo oku.
Suma sumárum, na kalkulačce si moc nezastreamujete. Pokud budete chtít vysílat a zároveň trochu komunikovat s diváky, tak naprosté minimum je alespoň:
  • CPU i5 na vysokých taktech (takže ne ten nejlevnější)
  • 8 GB RAM (2 okna firefoxu se šesti záložkami + OBS + WoT = 5 GB RAM)
  • Nějaká solidní grafika, co zvládne dva monitory a zároveň i tu hru
Na procesoru serie i3 si prostě nezastreamujete, u AMD byste se museli koukat po procesorech potřebujících trafostanici a méně RAM znamená bolestné swapování disku, což je zaprvé nepohodlné a zadruhé problematické z hlediska streamu (může docházet k trhání).
Další je třeba zohlednit nároky na data. Pokud budete mít uplink kolem 2Mb, což je běžná VDSL, můžete nastavit něco kolem 1000-1200 kbps upload. Ale tím jste skončili. Hrajete, streamujete, máte zapojených pár komunikačních programů, můžete kliknout na web, ale na nějaké stahování můžete zapomenout, o torentech nemluvě.
Samozřejmě, že můžete snížit upload streamu na nižší hodnoty, ale je třeba zohlednit i to, jestli bude na co koukat. Stejně tak v okamžiku, když nějaký příbuzný v domě začne dělat něco s internetem, jste nahraní. Samotný stream potom zvedá pingy ve hře běžně o 20% i víc. Na to je třeba taky myslet. A pak tu můžou být breberky v počítači, které značně zpomalují (ano, myslím viry, lištičky, trojany, minery bitcoinů, všechny ty optimalizace výkonu vedle hodin, tři antiviry najedou apod.).
Počítejte i s tím, že si to ukousne nějaká data. Při 1200kbps si stream vezme 540 MB dat za hodinu bez zvuku. Rozhodně to není na nízký mobilní FUP. Pokud si dáte hodinku streamu denně, budete mít za měsíc uploadnuto přes 15 GB dat jen přes vysílání. Já třeba streamuju 5 hodin denně, o víkendu i víc. Mě to měsíčně hodí kolem padesáti gigabajtů.

Suma sumárum, máte tedy připravenou dostatečnou datovou linku a PC skládačku za patnáct až dvacet tisíc bez periferií (monitor, myš, klávesnice jsou další náklady navíc). Na streamování z notebooku se vykašlete, pokud nemáte herní dělo za padesát kolíků. Co potřebujete dál?
Začněme s tím jednodušším. S ničím jiným nemám zkušenosti, pač na youtube nestreamuju. Svoji vlastní soukromou televizi mám na twitchi, takže se budu věnovat jemu. Většina z vás stejně má na twitchi účet, aby mohla komentovat výkony gerojů. Jinými slovy, potřebujete účet na twitchi. Předpokládám, že ti šťastní z nás, kteří si tam ještě účet nezaložili, tento proces zvládnou bez větších škrábanců.
No a nyní se dáme do výběru programu, jež bude vaše výkony uploadovat. Asi budete chtít něco levného, ideálně zadarmo, když už jste vrazili tolik pěnez do počítače, aby to umělo scény, které si nastavíte, popřípadě vložit obraz z kamerky.
V tom případě je OBS - Open Broadcaster Software - jasná volba. Začněte třeba tady: https://obsproject.com/. Stáhněte si verzi pro svůj systém (nejspíš windows) a nainstalujte. Pokud jste nenašli češtinu při instalaci (už nevím, jestli tam je), jde nastavit v pozdější fázi.
Nyní zajděte na svůj profil na Twitchi a vlevo v záložce s profilem (možná ji bude třeba rozkliknout) bude něco jako "Řídící panel" nebo "Dashboard". Přes to se dostanete na stránku, kde můžete vykonávat spoustu zajímavých věcí, jako nastavit hru, jakou hrajete, abyste byli tematicky zařazení na Twitchi, vyzkoušet si vysílání a zároveň být v chatu na normální zjednodušené stránce, ale hlavně je tam vysílací klíč. Ten si zkopírujte.
Nyní se vrátíme k OBS. Ukážu vám nastavení, jaké používám já a okomentuju ho.

Jako první tu máme hlavní obrazovku. Pokud nemáte, pravým tlačítkem ve scénách si založte scénu (scéna shromažďuje například poskládané obrazy, jako obraz s kamerkou, kterou vidí akorát diváci), pravým tlačítkem ve zdrojích založte zdroj a vložte pro začátek snímání monitoru. Tam vyberte monitor, který chcete snímat (zpravidla to je ten první), zkontrolujte, jestli je viditelný kursor, a máte připravený obraz k vysílání. Pokud kliknete na náhled vysílání, mělo by se vám zobrazit, co vlastně snímáte.
Teď klikněte na nastavení.
V záložce obecné je nastavení jazyka a profilu. Profil vám pro začátek stačí jeden, tak to neřešte. Přejděte na kódování.

Tam vybíráte, jaký typ kódování používáte. S Radeonem vyberte x264 (který počítá procesor). Pokud máte Intel HD, pak QuickSync a pokud NVidii, tak třetí položku. Jak vidíte, já používám x264 (protože mám výkonný procesor a tím pádem nemusím tolik hledět na akceleraci).
CBR je Constant BitRate a to znamená, že budete posílat data v rovnoměrném toku. Mějte to zapnuté, protože to usnadňuje streamování divákům a na Twitchi vám to bude hlásit správné nastavení.
Maximální bitrate mám nastavenou na maximální stabilní hodnotu mojí linky, aby se na to šlo dívat, takže 1200kbps pro obraz + 128kbps pro zvuk. Vlastní velikost vyrovnávací paměti nepoužívám, protože tím prodlužujete na ukončovací sekvenci v případě, že stream vypnete a zpožďuje to vysílání. Zase na druhou stranu by to mělo dělat kvalitnější kompresi, tak nevím. Já to mám každopádně vypnuté.

Nastavení vysílání

To je další důležitý list. Položkou Režim vyberte živé vysílání, jako vysílací službu vyberte Twitch. FMS URL je místo, na který server budete vysílat. Jestli hodláte vysílat do Polska, abyste to Polákům ukázali, klidně vyberte Varšavu. Já tam mám ale Prahu. Do kolonky Cesta/Stream klíč zadejte onen klíč, který jsem vám přikázal vykopírovat.
Automaticky se znovupřipojovat chceme. Těch deset vteřin nemusí být naškodu. Minimalizovat dopad na síť ANO. Jinak se nebudete potýkat s 20% narůstem pingů, ale bude to mnohem, mnohem horší. Do souboru asi ukládat nechcete a pokud jo, přeji dlouhý život vašemu disku.
No a poslední důležitá karta je Obraz.

Tady si nastavíte, jakouže to vlastně chcete snímat grafiku. Základní rozlišení nastavte takové, jaké máte na obrazovce. Snížení rozlišení používejte tehdy, když máte pocit, že základní rozlišení je zbytečně vysoké. Nevím, co přesně dělá filtr, ale lidi si pochvalují kvalitu, tak pokud máte pocit, že nejste omezeni výkonem, vyberte nejlepší.
FPS snímání... No, dřív jsem používal 30FPS, ale lidi si stěžovali, že se jim to škube, tak jsem to zvednul na 40 a od té doby žádné stížnosti. Nastavujete tím, jak často se snímá obrazovka, ne FPS hry. Pokud nejsou buffery synchronizované, může to házet chyby ve vertikální synchronizaci (aspoň myslím) videa. Tak volte moudře. Aero v sedmičkách nemám, tak ho nezakazuju.
Ve zvuku si nastavte akorát ještě přehrávací zařízení a mikrofon, já to mám na výchozí, ať to vybírá windows.
A to je cirka vše. Pokud by si někdo stěžoval, že vás blbě slyší přes muziku nebo efekty ve hře, tak v hlavní obrazovce stáhněte zvuk z počítače (který je pod symbolem repráků) a zesilte zvuk z mikrofonu.
Stačí už jen zmáčknout tlačítko "Začít vysílat" a jste ON AIR a můžete se kochat vlastním desktopem vysílaným na twitch. Pokud nyní budete hrát jakoukoli hru v okně, měla by být viditelná i ve vysílaném obraze (některé programy to sabotují, protože přepisují rovnou frame buffer, tak bacha). Ale pozor! Pokud přepnete hru do fullscreen, uvidí diváci prd. To potom budete potřebovat ve zdrojích nastavit záchyt hry.

Přeju hodně diváků!



7 komentářů:

  1. Super,poupravil jsem si nastaveni.Ale ještě mám problém že mi mikrofon nebo samotný program bere šum s počítače a nevím jak se toho zbavit.Prosím o radu

    OdpovědětVymazat
  2. Problém je v mikrofonu. Notebook holt prostě šumí a přenáší se to do mikráku. Doporučuji externí mikrofon, ideálně směrový, a interní vypnout. Všesměrové mikrofony mají tu nepříjemnou vlastnost, že snímají úplně všechno, takže i dobře vazbí.
    Manipulace s mikrofonem se provádí v nabídce "Zařizení pro záznam" v nastavení zvuku.

    OdpovědětVymazat
  3. děkuji za vysvětlení jdu to hned vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za návod super v některých věcech mi pomohl, ale mám dotaz nikde se toho nemůžu dopátrat je nějaký software pro streamery na druhý monitor? O co mi jde aby jsme si rozuměli potřebuju na druhém monitoru vidět náhled streamu, alerty, počet diváků, stabilitu toku dat prostě nějakou komplexní zpětnou kontrolu. Když si tam dám OBS nevidím ten obraz co vidí diváci a nevidím počet diváku, ale zase vidím alerty a tok dat. Když si tam dám svůj twitch tak zase se každou chvíli kouše obraz a pak zatuhne úplně a musím jít do windowsu dát refresh což mi zapauzuje hru no je to takové nešťastné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady neporadím. Běžně totiž stabilitu streamu "nesleduji". Při uploadu se snažím samozřejmě omezit i download, abych upload neovlivňoval.
      Vím, že existují aplikace, které zobrazují do hlavního monitoru informace o divácích, nebo například chat, takže je možné mluvit a odpovídat na dotazy a sledovat stav streamu. Já nic z toho nikdy nepoužil. Zaprvé je to práce navíc nad rámec funkčnosti streamu a ještě k tomu by mi to omezovalo výhled :-). Přece jenom chci si i zahrát.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně děcka.