pondělí 1. září 2014

WoT: Umění války - Kniha o plánu

Válka člověka provází od počátku známé historie. Vlastně obecná mocenská struktura, jak ji známe, byla vytvořena pro to, abychom byli připraveni takřka v kterýkoli okamžik začít válku. Na rozdíl od dob dřívějších je naše civilizace schopna udeřit prakticky kdekoli na planetě v rámci hodin, fatální odvetný útok je proveditelný v rámci minut.
Proces zastrašování protivníka je důležitý a vytvoření výhody třebas bez jediného výstřelu zbraně často rozhoduje o výsledku bitvy. Obecně se tomuto tématu říká "Teorie her". Je to vlastně duševní cvičení pro velitele, aby se naučili počítat s nepředpokládaným, dokázali chytře analyzovat situaci a vyvádět z ní správné závěry.
Pojďme se podívat na nejstarší učebnici teorie her na světě, jež pochází z dob, kdy tento termín zdaleka neexistoval a jež je aktuální i dnes. Pročtěme si spolu knihu "Umění války" od čínského generála Sun-c'.

Tak. Pokud jste si ještě nepořídili knížku Umění Války, udělali jste chybu. Pro nečtenáře mám dobrou zprávu - má nějakých 50 stran A4 v básních (verších). Vlastně celá knížka by se Vám při správném formátování vešla na tři čtyři listy A4. Lepší ale je, když jsou jednotlivé myšlenky oddělené, dobře se čtou a hlavně je dokážeme aplikovat na WoT. Já tady budu dělat akorát rozbory jednotlivých kapitol, popřípadě důsledky.
Nebudu vyjmenovávat jednotlivé kapitoly, ale vždy je uvedu na jejich začátku. Půjdeme hezky popořádku.

Poznámka: Vzhledem k tomu, že jsem se rozepsal, budu to asi dělat postupně a bez citu a rozřežu to na více kapitol. Jinak by to bylo dlouhé tři kilometry. Holt, říkal jsem Vám, že je lepší si přečíst knížku, než rozbor...

Kniha o plánu

Je pět vláken osnovy:
  • Cesta - je sjednocení víry mužstva ve velitele. Jinými slovy: i špatný rozkaz je rozkaz a když bude uposlechnut, povede z vítězství více, než chaotické chování.
  • Nebe - je symbolem ročních období. Jsou to jevy, které předpokládáme a dokážeme je zapracovat do své strategie.
  • Země - je symbolem terénu. Jeho využití v bitvě pro svou potřebu.
  • Vojevůdce - je symbolem inteligence, znalostí, vztahu s mužstvem, odvahy a respektu.
  • Metoda - je symbolem důmyslu, pořádku a organizace.
V knize je to rozvedeno dále:
  • Který z vládců má v sobě cestu?
  • Kdo z vojevůdců je schopnější?
  • Na čí straně je nebe a země?
  • Kdo prokázal zásady a kázeň?
  • Čí vojska se jeví silnější?
  • Kdo má rytíře i vojska připravenější?
  • Čí pochvaly a tresty jsou jasnější?
Jinými slovy, převedeno do slovníčku WoT:
  • Je Váš velitel schopen velet (máte pochybnosti)? 
  • Dokáže vést řádně bitvu? 
  • Umíte využít terén a počítá Váš velitel se záludností mapy? 
  • Posloucháte svého velitele? 
  • Vidíte na mapě spíše sebe nebo nepřítele? 
  • Máte dost kreditů na nákup zlaté munice? 
  • Když něco zesloníte, dostanete po právu přes prsty (a toužíte po tom)?
Tady se na chvíli zastavím. Princip je jednoduchý - pokud jste člen mužstva, je to o Vaší důvěře ve velitele a schopnosti přečurat druhého bigoše při boji na krátkou vzdálenost. Když nemáte kredity, je to v nejlepším případě špatná zpráva jen pro Vás. V tom horším je nemají i ostatní. Vždycky mějte naježděnou zásobu, protože ten, kdo je vždy připraven jít do klanových válek, je nejvíce ceněnou komoditou. Stejně tak je to i s expením. Vyexpěte si co nejvíc desítek to jde. Vaše hodnota tím exponenciálně vzroste. Až teprve po té se věnujte klanovým akcím. Moudrý velitel to pochopí. V opačném případě zvažte setrvání ve svém klanu. Každopádně vytížení bigošů je otázka, kterou máte pokládat při vstupu do klanu.
A pak už je to o poslouchání, poslouchání a poslouchání. Mimo bitvu diskutujte s velitelem o čem chcete. Třebas i o jeho nekompetentnosti. Když ale najede loadovací obrazovka, držte pysk. Uvědomte si, že v ten okamžik velitel přemýšlí, jak mapu zahrát, koho kam pošle, jak vytvořit krytí a odhaduje kroky protivníka. Důležité je, když mu při jmenovitém rozkazu zahlásíte potvrzení rozkazu (F5 postačí). O skupiny se starají povětšinou velitel sám a někdo na výpomoc (něco jako seržant). Spoteří a stíhači ale často musí operovat sami a nejsou pod přímým dohledem.
Prostě a jasně - důležitá je připravenost a kázeň. V okamžiku, kdy máte tohle, jste k vítězství na půl cesty.

Pokud jste velitel, máte to ještě složitější. Mapu můžete mít přečtenou, nepřítele taky, ale v okamžiku, kdy Vám bigoš odmítne střílet zlatem a couvá, když má postupovat vpřed, je něco špatně. Osobně bych byl pro to, aby velitelé měli možnost vidět aktuální zásoby kreditů svého mužstva a lidi, kteří mají pod 200k prostě nebrat. Stejně tak by měl velitel vidět, jaké náboje kdo používá. To je prostě první krok k vítězství - maximální nasazení zdrojů. Potom nebude docházet k tomu, že se bigoši budou pokoušet protivníka uhlodat, ale že prostě pojedou a zničí jej, rána nerána.
Stejně tak Vám ale musí věřit. Jedno chybné rozhodnutí Vám samozřejmě odpustí. Když ale opakujete stejnou chybu stále dokola, je něco špatně a každý člen týmu má plné právo vyjádřit své pochynosti. Býti velitelem není výsada. Možná jste si toho všimnuli. Je to jen přítěž a nával povinnosti. To, že Vás velitel klanu jmenuje polním velitelem znamená jen jediné - myslí si, že na to máte (a nemá nikoho lepšího). Pokud si myslíte, že na to nemáte, neberte to.
A teď důležitá věc - je blbost, aby byl klan plný lidí schopných dělat polního velitele. Polní velitelé totiž pořád něco vymýšlejí a analyzují situaci místo toho, aby dávali pozor na to, co se děje a nevěnují se tolik bitvě. Všichni v týmu musí vědět, že jsou tam lidi na taktiku a lidi na combat. Když někdo začne zpochybňovat taktiku uprostřed vřavy, je zaděláno na průser. Věci se prostě musí dotáhnout do konce a pak se analyzuje, kde se stala chyba.

A teď co se týká bitvy - válka je lest. No, opravdu to tak je. Jak se říká, ve válce a lásce se to smí, a vzhledem k tomu, že WoT hraje mužská majorita, tak bych se lásce radši vyhnul.
  • Jsi-li schopný, předstírej neschopnost. - Už jste někdy potkali v CW pětkový tank? Svého času to byla T-50-2. Netrefitelný tančík, akorát na jednu ránu, no prostě lahůdka, chuťovka. Beztak asi nemá nepřítel dobré tanky a pro jeho likvidaci stačí jen popojet dva tři metříky... A v ten okamžik Vás rozbila artilerie. Ano Vážení, tohle je válka. I na tomhle se vyhrávaly CW.
  • Jsi-li připraven, předstírej nepřipravenost. - Pakl stíhačů připravený k palbě, ale zahnaný Vašimi artileriemi. Hm...? Stačí si jen počkat, jak budou vyjíždět. Ostatní tanky nepřátel beztak ještě nestačily ani přejet do pozic. Beztak na městské mapě mají jen tažké tanky, které pojedu proti krytí artin. Juchů, mají meďáky, to budou svačinky. Přemířit, popojet do lepší pozice a bum, bum, jste mrtví. Takhle Vážení vypadá zdánlivě chaotický útok meďáků pod krycí palbou.
  • Jsi-li na blízku, dělej, že jsi daleko. - Vzdálenost je relativní. Poslali jste pět těžkých tanků oklikou a oni Vám je objevili? No on ten spoter nemůže vidět všude, víme... Zvlášť, když jede ještě zkontrolovat druhou stranu mapy. Co takhle ty heviny stáhnout a nachystat je tak, aby zastavily útok meďáků, které na Vás nepřítel pošle?
  • Jsi-li daleko, dělej, že jsi nablízku. - Aha, těžké tanky jsou v ostřelovacích pozicích a nemůžou do kontaktu s předpokládánamým nepřítelem. Pošleme spotera. Děla jsou stejně nebezpečná i na větší vzdálenost. Stejně tak se dá předstírat útok s meďáky, které následně stáhnete. Důležité je nenechat nepřítele, aby viděl, co nemá vidět, a zároveň ho musíte donutit, aby počítal s něčím, co není pravda.
  • Nepřítele na sebe vylákej zdánlivou výhodou. Předstíraje zmatek, náhle na něj udeř. - Tohle jsem zažil několikrát. Couvající heviny Vás nalákají do pozice, kde na Vás udeří meďáci nebo stíhače. Předstíraná slabost, kdy se protivník zatáhne a pak v jednom okamžiku v synchronizovaném soustřelu instantně vyřídí celý tank. Pokud se Vám tohle stane, máte proti sobě pravděpodobně dříve jmenovaného seržanta. Takže bacha.
  • Tam, kde je ho plno, připrav se na jeho příchod, ale vyhni se mu, když zjistíš, že je silnější. - Co to znamená? Když po Vás nepřítel vyjede, roztáhněte se tak, aby jste jej palbou sevřeli do kleští. Pokud na Vás někdo vyjede, znamená to, že má výhodu. V ten okamžik vám pomůže jen Váš pancíř a tým, který je na druhém ostří. Střílejte nepřítele, který byl donucen rozdělit se, do zad. Pokud ale zjistíte, že je nepřítel příliš silný, nemá smysl jej zastavovat. V ten okamžik musí existovat záložní plán. Vy jej jen budete lákal a mělnit jeho síly. Dobrý velitel nikdy nepošle zastavit armádu pár tanky a nikdy nestahuje podporu tam, kde je třeba. Rovná se to totiž sázce na jednu kartu a to často nevychází.
  • Je-li rozzuřený, ještě ho provokuj. - A tím se nemyslí nadávky. Když se bude pokoušet honit meďáky s těžkým tankem, jenom dobře. Důležité je, aby si občas mohli vystřelit a nezasáhli. Prostě ať plýtvají municí. To je vyvede z míry.
  • Je-li skleslý, vzbuď jeho pýchu. - Typičtí kempeři. Ukážete jim všecky Vaše tanky v jedné pozici. Oni je uvidí, tak se rozhodnou, že po Vás vyjedou. Mezitím meďáci přejedou do jiných pozic a zatímco se všichni z nepřátelského týmu snaží rozbít Vaše těžké tanky v jedné mohutné vlně, Vy jim se svými meďáky vpadnete do zad, ideálně zaberete bázi.
  • Je-li odpočatý, vyčerpej ho. - Nic mě nepotěší víc, než pohled na vystřílenou Batchat, která nic netrefila/neprobila. Nenechte se zmást, Batchat je nebezpečný tank, ale ne, když začne zdrhat kvůli nedostatku munice. Stejně tak donutit artilerii, aby vystřelila a netrefila. Prostě nasadit na správné místo správné tanky.
  • Má-li přítele, odděl je. - No, tohle je rada, kterou nedokážu ve spojitosti s taktikou ve WoT vyložit. Už jste se někdy pokusili rozbít nepřátelský klan zevnitř?
  • Útoč tam, kde tě nečeká a udeř tam, kde by se toho nenadál. - To je myslím jasné. Zkoušeli jste někdy zaútočit se stíhači vpředu? Ideálně v místě, kde je běžný plný kontakt těžkých tanků? Lahůdka.

A další lahůdka na konec. Mluví se o poradě v chrámu. Před tím, než se vypravila armáda, probírali generál a velící důstojníci v tajnosti mezi zdmi chrámu taktiku i strategii. Důležité je především to, že se to odehrálo v tajnosti. Zadruhé ale také to, že generál nesměl býti svými důstojníky poražen v plánu. Námitky se připouštěly a hledaly se slabiny plánu. Porada prostě musela trvat tak dlouho, dokud nebyli všichni s plánem spokojení.
Stejně tak se očekává i od polního velitele, že se se svými bigoši bude radit. Dejte si dost času před bitvou a kecejte klidně i o taktice nebo něčem jiným, ale bavte se. Shodíte stres, vyčistí Vám to hlavu, třeba něco vymyslíte... Vlastně půjde o nějakou tu formu skupinové modlitby :-).

No, to by bylo všechno. Příště budeme pokračovat v Umění války. Některé kapitoly jsou naštěstí (tematicky) kratší. U jiných  si nejsem jistý, jestli se vejdou do jedné kapitoly. Uvidíme...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně děcka.