pondělí 25. srpna 2014

WoT: Třídy tanků

No vida. Zdá se, že jsme se vyčistili garáž a jsme připraveni jít do hry naplno. Národ je vybraný podle preferencí a nyní zbývá vybrat poslední věc: jakou větev ve stromu potlačíme primárně.

V této fázi se nenechte ukolébat svou nepozorností. Jde o důležitou volbu. Ze začátku máte k dispozici pět tříd (i když při CW se používají jen čtyři). Každá je postavena různým způsobem, mají speciální vlatsnosti a pokud je máte v merku, budete pro tým vždycky přínosem.
Tady jsou:
  • Lehké tanky
  • Středně těžké tanky
  • Těžké tanky
  • Stíhače tanků
  • Artilerie
Každá ze tříd je nějakým způsobem zvýhodněna proti určité třídě a znevýhodněna proti jiným. Systém kámen-nůžky-papír se tu uplatňuje velmi hrubě. Samozřejmě, závisí na schopnostech hráče, ale je rozhodně jednodušší ničit ty, proti kterým máte výhodu, než ty, kteří jsou zvýhodnění proti vám.
Pro začátek se podívejme na jedno video (není z mé produkce), kde se ukazuje, jak se má kdo chovat, popřípadě jak se kdo chovat nemá.
A nyní bych dal malý komentář k jednotlivým třídám.

Těžké tanky

Tak tihle frajeři jsou oporou týmu. Mají pancíř a vědí jak jej využit. Jsou pomalí, ale vůbec jim to nevadí. Když se hrnou vpřed, nepřítel se dává na ústup. Především jsou ale určeni k držení linií. Jejich primárním úkolem je zadržet stíhače tanků a střední tanky. Těžký tank je králem bojiště. Vymezuje perimetr obrany a pokud má k dispozici vhodné krytí, je těžko překonatelnou překážkou.
Nikdy jej nepoužívejte jako průzkumníka. Těžké tanky jsou náchylné ke zničení na otevřeném prostoru. Pancíř je jim k ničemu, když na ně dopadají granáty zeshora a zezadu. Pokud chcete držet strategický bod, buďte vždycky dva pospolu. Vyhnete se tak nepříjemným situacím při setkání s agilním středním tankem nebo dobře opancéřovaným stíhačem.

Střední tanky

Pokud je těžký tank králem bojiště, střední tank je jeho královnou. Solidní pancéřování a dobrá maximální rychlost i akcelerace jim dává možnost rychlých přesunů a úderů do boku a do zad. Střední tank se nemůže s těžkým utkat tváří v tvář, ale dokáže jej zničit překvapivým vpadnutím do týla a díky hbitému vyhýbání jeho dělu unikat před palbou.
Se středním tankem útočte ve smečkách a vybírejte si slabé kusy v nepřátelské obraně. Rychlý úder, zničení protivníka a následný ústup jsou správnou taktikou. Těžké tanky a stíhače vědí, jak nebezpeční pro ně jste. Vzhledem k tomu, že nebudou mít problém vás probít, se radši otočí za vámi, což znamená, že vaše těžké tanky budou mít skvělou příležitost zničit cíl vašeho zájmu střelbou do zadní části věže či rovnou zezadu do podvozku. Zatímco nasazení těžkých tanků je cestou k neprohře, střední tanky jsou cestou k vítězství.
Navíc díky tvrdé věži můžete suplovat roli průzkumu, kdy vykukujete na strategických pozicích, odhalujete nepřítele a díky své mrštnosti se vyhýbáte palbě artilerií. Středně těžké tanky si v klanových válkách vždy najdou své místo.

Lehké tanky

V šachu bychom je přirovnali ke střelcům. Mistři ofenzivního i pasivního průzkumu, s překvapivě velkou palebnou silou (ale po troškách). Jsou to skvělí dorážeči, kteří snadno zneškodní těžce poškozený tank, stejně jako dokáží oddálit obsazení vaší základny, aby se stihnuli vrátit spojenci. Jejich rychlost jim dává skvělou výhodu proti artileriím. Je jejich úkolem pronikat nepřátelskými liniemi, díky své rychlosti se vyhnout nepřátelské palbě a následně artilerie, popřípadě stíhače, ničit.
Pokud si dobře osvojíte ovládání lehkých tanků, budete mít skvělé zisky a budete zařazeni mezi nejlepší hráče v týmu, protože systém odměňuje za odhalení nepřítele polovinou nastřílené hodnoty.

Stíhače tanků

Jste dobře pancéřovaní zepředu (až na vyjímky) a máte brutální kanón. To je stíhač. Skvěle se maskujete, a když má dojít na nejhorší, dokážete protivníka vyřídit během okamžiku. Tyto vlastnosti stíhače předurčují k ofenzivní hře, stejně jako jim to dává výhodu při vyčkávání na útok protivníka. Stíhač tanků je vlastně takový pěšák - falanga. Valí se vpřed, ničí vše před sebou a spoléhá na své bratry po stranách, že mu nepustí nic do zad. Vždy své výpady korigujte s palebnou podporou svých spolubojovníků a nikdy nejezděte sami.

Artilerie

Věž a kůň v jednom stroji. Střílí za roh, je dalekonosná. Objevený nepřítel má jedinou možnost - schovat se, nebo doufat, že mu nevěnujete pozornost. Síla artilerií tkví v jejich schopnosti přenést palbu na kteroukoli část mapy během pár vteřin. Když je spojenec v potížích, může mu váš jediný precizní zásah vytáhnout poslední hřebíček z rakve. A nebo zarazit. Pozor na zabíjení vašich spojenců.
Máte totiž kromě obrovské rány i solidní průměr exploze. V okruhu výbuchu dostane svůj díl každý. Artilerie tedy musí být precizní a musí své spojence varovat před svým útokem. Když se nad vaším nepřítelem objeví šipka signalizující útok artilerie, shoďte mu pásy a utíkejte pryč. Odměnou vám bude vyřazený, nebo těžce poškozený soupeř na dorážku.
Artilerie mají obrovské dělo, ale díky nízké pohyblivosti a ubohému pancíři jsou snadným cílem průzkumníků. Chraňte si je, protože až vám bude nejhůř, jsou schopné zvrátit průběh bitvy v okamžiku, kdy si soupeř myslí, že jej na volné pláni už nic nemůže ohrozit.
Artilerie je zkrátka určená proti těžce opancéřovaným tankům, které vaši spoluhráči mají potíže zničit. Věnujte se tedy přednostně jim.

I když se chcete věnovat tankům nebo stíhačům, jednu linii artilerií si do výběru větví zařaďte taky. Za artilerie se totiž rychleji naučíte mapy a hlavně, budete s ostatními tanky vědět, kde se dá schovat a kde ne. Je to životně důležité k přežití a zjišťovat tuto informaci skrze vlastní zničení je únavné, až frustrující, vedoucí často k otevřené nenávisti, ač neoprávněné. Pokud vás totiž zabije artilerie, je to jen a jen Vaše chyba. Nekrýt se před dělostřelectvem je to samé, jako byste se otočili k nepříteli zády a začali couvat.
Je jen na Vašem klanu, jaké tanky upřednostňuje. Ty zkoumenjte přednostně. Počítejte s tím, že v každé větvi je tank "záděr" - prostě něco, co má oproti ostatním příšerné vlastnosti. Takové musíte překousnout. Následující tank povětšinou svými vlastnostmi dá na utrpení záděru zapomenout.

No, to by asi tak bylo vše. V příštím díle se podíváme na systém kamufláže.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně děcka.